Op het eerste gezicht lijkt het een paradijselijk Caribisch oord. Afgetrainde lijven rennen op en neer op het strand, andere zonnen en op de achtergrond zie je moderne witte huizen af steken tegen gekleurde winkels met terrasjes ervoor . Er is totaal geen drukte of haast te bekennen. Een prachtige vakantiebestemming!?

Maar als de zon dan in die bak met water verdwijnt lijkt er een ander licht te schrijnen en blijkt dat er achter dit  paradijselijke masker zich een arm Afrikaans land met koloniale littekens schuil houdt. Hoewel Kaapverdië gezien wordt als een van de meest ontwikkelde landen van Afrika, is  het nog steeds een van de armste. Sinds 1975 is Kaapverdië onafhankelijk van Portugal en vele hebben geleden onder de dictatuur van toen. Er zijn weinig natuurlijke grondstoffen en door waterschaarste en het droge klimaat hebben hongersnoden in het verleden al vaker voor misère gezorgd.

Kaapverdië heeft ook ernstige problemen met criminaliteit. Door de ligging en de vele kusten is de eilandarchipel een ideaal doorvoer land van drugs uit Colombia naar Europa. Achter de kleurrijke moderne kusthuizen liggen half afgebouwde blokken en krotten waar criminaliteit hoog tij viert. Tevens kent het land ook een groot probleem met alcoholisme. Suikerriet is bijna het enigste wat het land verbouwt, en dus wordt er met grote schalen Grogue (een soort rum) geproduceerd. Voor omgerekend 9 cent koop je al een fles en voor de sociale onderlaag is deze drank een verdoving voor de armoede.  

Door de vele overzeese emigranten waar veel families afhankelijk van zijn, merk je dat de westerse cultuur zich langzamerhand onder de jongere verspreid. Deze verandering door toedoen van globalisering, heeft zijn weerslag op de eilanden: er is weinig te doen, de sociale controle is groot, de werkloosheid is hoog en voor vele is er weinig geld om te emigreren. Verveling is dan ook een wijd verspreid onder jongeren. Overdag lijken ze fit en relaxt te zijn, maar als de zon onder is drinken ze zich disfunctioneel waardoor in een neerwaartse spiraal belanden. Kaapverdië is wellicht voor de rijken een paradijs maar voor de armen is het een gevangenis.